Så här får du ett levande rum

När du inreder ett rum och har bestämt dig för vilken eller vilka färger du vill använda har du nytta av att ha lite kunskap om färglära. För att få ett rum lite mer levande är det bra att tillföra en accentfärg.

En accentfärg kan till exempel vara en komplementfärg till den huvudfärg som du valt att rummet ska gå i. En accentfärg använder du sparsamt, kanske bara på någon vas, kudde eller vägg som du vill ska ”poppa” ut i din inredning. För att veta vilken färg som är komplementfärg till en annan färg behöver du kunna hur färghjulet är uppbyggt. På bilden nedan ser du ett färghjul. Om du till exempel har blå som din huvudfärg så skulle en färg åt det oranga hållet fungera fint som en accentfärg eftersom den ligger mittemot blå i färghjulet och är då komplementfärg till blå.  

Vill du lära dig mer om komplementfärger och färglära? Interiörskolan har en utbildning där du läser till Inredare helt på distans. Läs mer om den här.

Detta är bara ett sätt att tänka och det finns såklart flera ”inredningsregler” att gå efter. Men det är en bra grundregel att hålla sig till om du är osäker. Sen spelar det såklart in om färgerna är kalla eller varma beroende på vilken känsla du vill uppnå i rummet.