I många hem idag finns det alldeles för lite belysning. Jag ska i det här inlägget gå igenom vad det finns för olika typer av belysning och hur du kan tänka. Belysning brukar delas in i tre olika kategorier; Allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Du bör använda dig av alla tre i ett rum men de behöver inte vara tända samtidigt. 

 

Allmänbelysning

Allmänbelysning ger ett mjukt övergripande ljus. Det här är ett ljus som du kan använda när du behöver ett jämnt ljus över hela rummet till exempel när du dammsuger eller när du kommer in i ett mörkt rum och snabbt vill tända upp för att inte trampa på något när du går in i rummet. En taklampa eller plafond är bra exempel på allmänbelysning. Även flera takspotlights i taket fungerar som allmänbelysning. 

 

Funktionsbelysning

Det här är en belysning som lyser upp ett specifikt område där du behöver lite extra ljus för att se en speciell sak. Till exempel kan det vara att trä i en tråd i en nål, eller hacka lök. Funktionsbelysning kan även kallas riktad belysning och kan vara en arbetslampa eller en läslampa. Ljuset sprids inte lika mycket till övriga delar i rummet som till exempel allmänbelysning gör. 

 

Stämningsbelysning 

När du är klar med din funktionsbelysning så behöver stämningsbelysning tillsättas för att få en mjuk övergång och för att skapa en inbjudande känsla i rummet. Sätt gärna in flera små armaturer som får jobba som stämningsbelysning och ha gärna skärmar av tyg, papper eller glas som ger ett diffust ljus. Ett generellt tips är även att se till att det finns ljuskällor på alla höjder i rummet. Försök variera så du får ett jämnt ljus i hela rummet. Uppe i taket, golvlampor, lampor i hörn, lampor på fönsterbräden och byråer samt skåp. Lycka till!